Istoricul Bisericii "Domnița Bălașa"

Monument istoric zidit spre veșnica pomenire a jertfei Sfinților
Martiri Brâncoveni, Biserica Domnița Bălașa din București,
strălucită ctitorie a celei de-a șasea fiice a Domnitorului Martir al
Țării Românești Constantin Brâncoveanu, are vocația împletirii spiritualității cu istoria,
timpului cu veșnicia, artei cu filantropia, demnității naționale cu deschiderea universală.

Studiu istoric Studiu arheologic

Personalitatea Domniței Bălașa

Domnia Voievodului Constantin Brâncoveanu (1688-1714) rămâne în
istorie drept una dintre cele mai îndelungate, pașnice îi înfloritoare ale Țării Românești. Așa cum arată cronicarul Radu Popescu: „Constandin vodă Brâncovean în domniia lui au fost fericit de toți oamenii țării, și încă și de oamenii altor țări, cât i s-a auzit numele […] l-au dăruit nărocul de tot felul de bine, sănătos, întreg, casă întreagă, fii și fete mulți, avuții multe, case, palaturi, sate, vii, heleșteie, domnie îndelungată și altele ca acestea, care nu i-au lipsit nimic de care ochii lui au poftit […]”.
Citește mai mult…

Istoria mahalalei Prundului și a Podului Calicilor

Biserica înălțată de Domnița Bălașa care ocupă, în prezent, împreună cu parcul înconjurător, o suprafață de aproximativ un hectar, este mărginită la vest de clădirea Tribunalului Municipiului București, la nord de cheiul Dâmboviței, iar la est de blocurile ce mărginesc Piața Unirii, pe locul unde, mai înainte, s-a aflat Spitalul Brâncovenesc. La început acest amplasament a cuprins zona cunoscută sub numele de mahalaua Prundului, situată pe malul drept al Dâmboviței.
Citește mai mult…

Istoricul Bisericii „Domnița Bălașa”, ctitoriile Brâncovenilor

Cea dintâi ctitorie a Domniței Bălașa, împreună cu soțul ei, fostul mare ban Manolache Lambrino, a fost înălțată în zona prundului Dâmboviței, la aproximativ 30 de metri spre nord-est de actualul locaș, între anii 1743-1744. Biserica era ridicată pe deja întinsul domeniu posedat de cei doi soți pe malul drept al râului, ce se formase în jurul caselor oferite lor drept zestre de către tatăl Domniței, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, unde locuiau după ce se întorseseră din exil.
Citește mai mult…

Așezămintele Domniței Bălașa (prezentare, plan, arhitectură, podoabe etc.)

Pe lângă ctitorirea celei dintâi biserici, cu hramul Botezul Domnului, Domnița Bălașa și soțul ei, banul Manolache Lambrino, au ridicat încă de la început, lângă acest locaș, și o clădire menită a îndeplini rolul de școală pentru copiii ce locuiau în mahalaua învecinată. Deoarece, așa cum reiese din capitolele anterioare, fiica voievodului Constantin Brâncoveanu nu a avut urmași, ea și soțul ei și-au închinat întreg avutul Bisericii, mai ales ctitoriei lor.
Citește mai mult…

Opera filantropică a familiei Brâncovenilor. Așezămintele Brâncovenești

Numele familiei Brâncovenilor a făcut istorie alături de medicina românească. Astfel, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu a întreținut la curtea sa mai mul]i medici străini, a căror menire era de
a se îngriji atât de bunăstarea familiei domnești, cât și de cea a supușilor acesteia. Printre numele cunoscute se numără cele ale doctorilor Iacob Pilarino (între 1680-1690), Pantaleone, Ioan Comnenul, Enake și Iacob (din 1697), care primeau ca leafă 800 taleri pe an, ori Pandele (din 1700), cu leafa anuală de 1000 taleri.
Citește mai mult…

Biserica „Domnița Bălașa” și regalitatea românească

La începutul anului 1866, Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei se aflau într-o situație dificilă. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) fusese înlăturat de o coaliție liberal-conservatoare, iar puterile învecinate, mai ales Imperiul Otoman, reclamau desfacerea uniunii celor două țări, care fusese recunoscută doar pe durata domniei acestuia. În plus, turcii concentraseră trupe pe linia Dunării, amenințând cu invazia, iar în țară apăruseră tulburări, provocate de curentul separatist, încă puternic.
Citește mai mult…

Ierarhi și slujitori ai Bisericii „Domnița Bălașa”

Cel de-al doilea mitropolit primat al României s-a născut la 16 aprilie 1822 la Suceava, într-o veche familie boierească, fiind fiul vornicului Scarlat Miclescu. Unchiul său, Sofronie Miclescu, ales la 1851 mitropolit al Moldovei, a influențat profund caracterul tânărului Constantin, nepotul său. Îndemnat de către unchiul său, la vremea aceea episcop de Huși, viitorul ierarh a intrat în rândurile cinului monahal, la vârsta de numai 20 de ani.
Citește mai mult…

Tradiția muzicală a Bisericii „Domnița Bălașa”

Slujbele de la Biserica „Domnița Bălașa” sunt împodobite, de peste 150 ani, de prezența unuia dintre cele mai bune coruri bisericești din țară. Și înainte de fondarea corului, epitropii bisericii s-au îngrijit îndeaproape de cântarea bisericească, asigurată permanent de către doi cântăreți, care dădeau răspunsurile la slujbă în manieră antifonică, fiind isonați de aproximativ 30 de copii de la școala „Domnița Bălașa”, retribuiți lunar cu 1500 lei.
Citește mai mult…

Mărturii contemporane ale unei istorii vii

Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Duminica după Botezul Domnului*

Bucuria noastră este deosebit de mare pentru că bucuria cea mare vine întotdeauna din binecuvântare. Am primit binecuvântare de la Dumnezeu prin resfin]irea picturii care a fost restaurată recent și, de asemenea, marea binecuvântare prin săvârșirea Sfintei Liturghii, la care se adaugă binecuvântarea de a avea aici, prezentă lângă noi, în fața Sfântului Altar, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nissei, fratele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.
Citește mai mult…

Program Liturgic

Ora 08:00. Utrenia sau Acatistul Sfinților Arhangheli. Pomenirea pomelnicelor.

Ora 17:00. Vecernia; Rugăciuni la cererea credincioșilor.

Ora 08:00. Utrenia sau Acatistul Sf. Ioan Botezătorul. Pomenirea pomelnicelor.

Ora 17:00. Vecernia sau Acatistul Sf. Martiri Brâncoveni. Rugăciuni la cererea credincioșilor.

Ora 08:00. Sfânta Liturghie; Pomenirea pomelnicelor

Ora 17:00. Acatistul Sfântului Grigorie de Nissa; Rugăciuni la cererea credincioșilor.

Ora 08:00. Utrenia sau Acatistul Sfinților Trei Ierarhi. Pomenirea pomelnicelor.

Ora 17:00. Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva. Rugăciuni la cererea credincioșilor.

Ora 08:00. Liturghie, Slujba Agiasmei Mici, Rugăciuni la diferite trebuințe; Pomenirea pomelnicelor.

Ora 17:00. Sfântul Maslu, rugăciuni la diferite trebuințe.

Ora 08:00. Sfânta Liturghie și pomenirea morților.

Ora 17:00. Vecernia cu Litia

Ora 08:00. Utrenia și Sfânta Liturghie.

Ora 17:00. Paraclisul Maicii Domnului

Așezămintele Brâncovenești "Biserica Domnița Bălașa" - Paraclis Patriarhal

 

 

Strada Sfinții Apostoli Petru și Pavel, nr.60, sector 4, București

Cod fiscal 11548158

Cont RO04RNCB0081010406690001

BCR, sucursala Izvor – București

 - 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro